Faydalı Bilgiler

Sinir Otunun Faydaları

Sinir Otunun Faydaları, Sinir Otu veya Sinirli ot yaradanın insanlara sunduğu şifalı bitkilerden biridir. Çok yıllık bir bitki olan sinirli ot 7-90 santim arasında boylanabilmektedir.

Sinir Otunun Faydaları Faydalı Bilgiler

Sinirli ot, göl kenarları, bataklıklar, tuzlu göller ve deniz kıyılarında kendiliğinden yetişebilmektedir. Ayrıca Sinirli ot Nisan ve Ekim ayları arasında çiçek vermektedir.
Ülkemizde Hakkari, Nevşehir, Eskişehir, Bingöl, Ankara, Balıkesir, Kars ve daha bir çok şehirde yetişmektedir.

Sinir otunun faydaları nelerdir?

Sinir otu çayı, astım ve nefes darlığına iyi gelir.
Kuzukulağı ve tere otu gibi lapası yapılan sinir otu, yaraları iyileştirir. Sinir otu lapası kaslarda oluşan kramplara karşı oldukça faydalıdır.

Sinir otunun diş eti hastalıklarına ve ağız içi yaralarına karşı iyileştirici özelliği vardır.
Sinirli ot halk arasında soğuk algınlığına karşı kullanılır ve öksürüğü keser.
Sinir otu şurubu düzenli tüketildiğinde kanı temizler.

Sinir otu Abse ve çıban tedavisinde sinirli ot tedavi edici özelliği ile kullanılabilmektedir. Çıban ve abse için sinirli ot sıcak suyun içine atarak yumuşatın. Yumuşayan sinirli otu haricen sorunlu bölgeye sürerek sarın.

Sinirli ot çay şeklinde hazırlanarak balgam söktürücü, idrar söktürücü, kabızlık ve göğüs yumuşatma etkisinden yararlanabilirsiniz. Sinir otunu çay şeklinde hazırladıktan sonra günde 3 fincan olacak şekilde tüketebilirsiniz.

Sinir otunun parazit düşürücü etkisinden yararlanmak için, sinirli otun yaprakları iyice ezin ve ezdiğiniz yaprakları tıpkı hap gibi yutabilirsiniz.

Sinirli otun mide ağrısını giderici etkisi de vardır. Mide ağrısı için taze yaprakları çiğneneyerek yutabilirsiniz.
Bağırsakları rahatlaması ve yumuşatması için de kullanılan bir bitkidir. Ancak bağırsaklar için tek başına kullanılmamalıdır. Eşit ölçülerde ıhlamur, kekik yaprağı, bir tane kuru soğan ile beraber haşlanmalıdır. Karışım haşlandıktan sonra üzerine limon sıkılmalıdır. Daha sonra elde edilen limonlu karışım süzülerek günde 2 fincan içilmelidir.

Gırtlak kanseri tedavisinde sinirli ottan faydalanmak mümkündür. Özellikle sinirli otun kök ve yaprakları kullanılarak çay hazırlanıp içilmelidir.

Sinir Otu Çayı

Sinirli ot çayı özellikle parmak aralarında oluşan mantarlara karşı da iyi gelir.
Sinirli ot çayının tansiyon düşürücü etkisi vardır. Tansiyon problemi olan kişiler sabahları kahvaltıdan önce 1 fincan sinirli ot çayı tüketebilirler.

Sinirli ot rahim kanseri tedavisinde alternatif tedavi olarak kullanalabilirsiniz. Sinir otu ile hazırlanan çay ile uterus yıkanmalıdır.

Sinir otu damar tıkanıklığına karşı iyi gelir. Sinirli otun taze yapraklarından çay hazırlayıp içebilirsiniz. Bu sayede damar tıkanıklığı sorunda faydalı olur.

Egzama gibi bazı cilt hastalıklarına karşı da iyi gelen sinirli ot yaprakları lapa şeklinde hazırlanır. Daha sonra hazırlanan lapa egzama oluşan bölgeye uygulanır.

Sinirli ot bronşit ve astım rahatsızlıklarına karşı iyi gelir. Sinirli ot ve ısırgan otu karışımından çay hazırlanarak astım ve bronşide karşı içilmektedir. Ayrıca hazırlanan çaya ayva ve yaban elması dilimleri eklenmelidir.

Ayrıca ishale karşı tedavi edici özelliği bulunan sinirli otun bu özelliğinden yararlanmak için, yoğurt ve sinirli ot tohumlarını karıştırarak tüketilmelidir.

Sinir otunun zararları nelerdir?

Sinirli ot doğru oranda kullanıldığında oldukça faydalı bir bitkidir ve yan etkisi yoktur. Bu arada sinir otu fazla kullanıldığı zaman tansiyonu düşürür. Bu nedenle tansiyon hastalarına tavsiye edilmemektedir. Sinir otu lapası, hassas cilde sahip kişilerde alerjilere neden olabilir. Ayrıca hamile kadınlarda kasılmaları artıracağı için kullanılması önerilmez.

Sinirli Ot Nasıl kullanılır?

Sinirli Ot Çayı: 1 su bardağı kaynar suyun içine, 1 tatlı kaşığı sinirli ot yapraklarını ekleyin ve 15 dakika demlenmeye bırakın. 15 dakika sonra hazırlanan çay süzerek içebilirsiniz.

Sinirli Otu Lapası: Sinirli ot yapraklarını bol su ile yıkadıktan sonra iyice ezilin.

Sinirli Ot Pekmezi: 2 avuç kadar bitkiyi iyice yıkadıktan sonra incecik doğrayın ve lapa haline getirin. Hazırlanan lapaya bir miktar, 300 gram nöbet şekeri, 250 gram süzme bal ilave edin. Hazırlanan karışım kısık ateşte devamlı karıştırılarak koyu bir kıvam alır. Kıvam alan karışım henüz sıcakken kavanozlara boşaltın ve buzdolabında muhafaza edin.

Faydalı Bilgiler

] }

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu