Faydalı Bilgiler

Yaban Mersininin Faydaları

Yaban Mersininin Faydaları, Yaban Mersini Fundagiller familyasından yüksek kesimlerde yetişen 20–50 cm boylarında, odunsu çalı türü bir bitkinin meyveleridir. Amerika, Kuzey Avrupa ve Karadeniz Bölgesinin dağlık kesimlerinde bol miktarda bulunur. Kırmızıdan mor renge kadar olan meyveleri temmuz ayında toplanmaya başlar ve eylül ayına kadar toplanabilir.

Yaban Mersininin Faydaları Faydalı Bilgiler

İçeriğinde, A, C vitaminleri ile yararlı şekerler, organik asitler, tanen, pektin ve mirtilin olarak adlandırılmakta olan bir boya maddesi ile meyveye rengini veren proantosiyanidinler bulunmaktadır. Yaban mersini çiğ meyve olarak tüketilebileceği gibi kurutularak da tüketilebilir ya da çayı hazırlanarak tüketilebilir.

Yaban Mersininin Faydaları Nelerdir ?

  1. Kan şekerini düzenler Tip2 diyabet, insulin direnci veya metabolik sendromda düzensiz kan şekeri salgılanır. Elbette bu soruna özgü diyet programı uygulanmalıdır ama araştırmalara göre düzenli yabanmersini tüketenlerde tüketmeyenlere göre daha regüle kan şekeri salgılanmaktadır.

2. Yaban Mersini İdrar yollarını temizler Çoğu idrar yolu enfeksiyonuna E. Coli olarak bilinen bir bakteri neden olur, idrar yoluna yapıştığından idrarla da atılamamaktadır. Yabanmersini ise doğal antibiyotik özelliği ile idrar yolunu bu bakteriden temizleyebilmektedir.

3. Yaban Mersini Görme kaybına faydalıdır Yabanmersini yüksek oranda antosiyanin içermesinden dolayı görme önleyici özelliğe sahip. Makula dejenerasyonu, katarak, miyop, göz kuruluğu hatta enfeksiyonlara karşı koruyabilmekte.

4. Yaban Mersini  Beyin sağlığını korur A,B,C vitaminleri, antosiyaninler, selenyum, magnezyum, fosfor, bakır, çinko gibi önemli besin öğelerinden zengin olan yaban mersini beyin hücrelerini ve sinirlerini koruyucu özelliğe sahip ayrıca hafızayı güçlendir. Özellikle alzheimer gibi giderek artan bir hastalığa karşı koruyucudur. Çalışmalara göre düzenli yabanmersini tüketen çocukların öğrenme kapasitesi de yükselmektedir.

5. Yaban Mersini Kalp hastalıklarından korur Lif oranının yüksek ve antioksidanlardan zengin olması nedeniyle özellikle LDL kolesterol seviyesini düşürücü özelliğe sahiptir. Bu nedenle kalp sağlığını korur. Ayrıca düzenli olarak yabanmersini tüketenlerde eNOS enzim seviyesinin de yüksek olduğu belirlenmiştir, eNOS enzimi yine kalp hastalıklarından koruyucu özelliğe sahiptir.

6. Yaban Mersini Sindirim sistemini düzenler Lif içeriği nedeniyle sindirim sistemini düzenler, kabızlık problemi olanlarda faydalıdır. Ayrıca içeriğindeki bakır ve fruktoz nedeniyle sindirimi hızlandırır.

7. Yaban Mersini Kanserden korur: Pterostilbenellagic asit gibi kansere karşı koruyucu içeriğiyle ayrıca C vitamininden de zengin olmasıyla özellikle kolon, rahim ve karaciğer kanserine karşı faydalıdır.

8. Yaban Mersini Doğal antidepresandırEnerji metabolizmasını düzenleyici, sakinleştirici özelliğiyle doğal anti depresantdır. Rengi ne kadar koyuysa içeriği de o kadar zengin olmaktadır.

Yaban Mersininin Diğer Önemli Faydaları: 

1- Yaban MersiniYaprağı ve kuru meyvelerinden yapılan çay ishal giderici özellik taşımaktadır.

2- Yaban mersini çayının bayanlarda özel günlerin etkisini azalttığı ve düzene sokmaktadır.

3- Yaban mersini çayının idrar yolu enfeksiyonlarında antibiyotik etkisi göstermektedir.

4- Kansere karşı vücudu koruyan enzimleri aktive etmektedir.

5- Anti kanserojen ve antioksidan özelliğe sahiptir.

6- Yağlı bileşiklerin vücuttan atılmasını sağlar.

7- Taze olarak yenildiğinde kanı temizler.

8- Besleyici olmasına rağmen kalori ve sodyum içeriği düşüktür.

9- Kan şekerini düşürür

10- Bağırsak metabolizmasını düzenleyen lifli özelliği vardır.

11- Kan kolesterolünü düşürür.

12- Pektin içeriği yüksektir.

13- Kalp krizi riskini azaltır.

14- Gece görüş kabiliyetini artırır.

15- HIV VİRÜSÜNÜN tekrarlanmasını azaltır.

16- Damar elastikliği ve gözlerin geçirgenliğini artırır

17- Vücutta biyoaktif madde olarak kullanılan polifenoller, aktokyaninler, flavanoller ve tanenlerce zengindir.

18- Kansere karşı savaşan ELLAGIC-ASİT içeriği oldukça yüksektir.

19- Diyetlerin sağlıklı ve çok değerli bir parçasıdır.

20- Göz yorgunluğunu giderir, miyopluk ve şeker hastalığından kaynaklanan görme bozukluklarını engeller. Kamaşma, kılcal damar çatlaması ve gece körlüğünü ortadan kaldırır.

21- Kabızlık, bulantı, mide kramplarını ve ülseri önler.

22- Damar sertliği oluşumunu engeller.

23- Varis ve basur’u (hemoroit) iyileştirir.

24- Sakinleştirici özelliği vardır.

25- Ağız içi yaralarını iyileştirir.

26- İltihaplar için dezenfektan özelliği taşır potasyum içeriği son derece yüksektir

27- Araştırmalara göre günde bir kâse yaban mersini, yaşlılık nedeniyle oluşan tahribatı önleyip hafızayı güçlendiriyor.

Yaban Mersinin Zararları: 

Yaban mersini genelde sağlık açısından güvenli bir besin kaynağıdır. Fakat bazı hastalıklarla mücadelede hastalar için riskler taşıyabilir. Bu yüzden özel durumlarda tüketimine dikkat edilmelidir.

! Gebelik döneminde güvenle tüketilebilir fakat aşırı tüketimden kaynaklanan yan etkileri olması muhtemel.

! Bazı sağlık uzmanları kan şekerini düşürebileceğini savunmaktadırlar. Düşük kan şekeri sorunları yaşayan kişilerin tüketimine azami derecede dikkat etmesi gerekir.

! Eğer planlanmış bir ameliyat durumu söz konusu ise ameliyat tarihinden iki hafta önce tüketilmelidir. Ameliyata 2 hafta kala tüketimi durdurulmalıdır. Bunun sebebi ameliyat sonrası kan şekerini düşürme riskinin olmasıdır.

! Bazı sağlık uzmanlarının yaban mersininin kolesterole olumsuz etkisi olduğunu söylemektedir. Yaban mersininin kolesterolü düşürdüğünü söyleyen uzmanlar kolesterol sorunu olanlara yaban mersini tüketimini tavsiye etmiyorlar.

Uzman Tavsiyeleri:

Doğal ürünler yaşa, sağlığa ve diğer koşullara bağlı olarak bazen zararlı olabiliyorlar. Bu yüzden doğru tüketilmesi gerekmektedir. Yaban mersinin günde ne kadar tüketilmesi gerektiği hakkında bir bilgi yok. Bu yüzden dengeli tüketmekte fayda var. Hastaların tüketim dozu hakkında doktorlarına danışmaları önerilmektedir.

Faydalı Bilgiler

] }

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu