Faydalı Bilgiler

Çörek Otunun Faydaları

Çörek Otunun Faydaları. Bu yazımızda Peygamber efendimizin hadisi şeriflerinde. ”Şüphesiz ki bu her derde şifâdır.” buyurduğu ve biz pastacıların tuzlu kurabiyelerde, böreklerde ve poğaçalarda bol bol kullandığımız çörek otunun faydalarından bahsetmek istiyoruz.

Çörek Otunun Faydaları Faydalı Bilgiler

Bir çok insan çörek otunun faydalarını bilmektedir ve bol miktarda kullanmaktadır. Hatta diyet yapanlar bile kullanmaktadır. Hadislerde adı geçen bu şifalı bitki tohumları özellikle bal ile karıştırılarak kullanıldığında çok fazla faydaları vardır.

Çörek otu, binlerce yıldır bütün dünyada hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Tedavi ettiği hastalıkları ve insan sağlığına olan faydalarını bu yazımızda detaylı olarak anlatmaya çalışacağız.

Çörek otu tahmin ettiğinizden çok daha fazla değerli ve zengin bir şifa kaynağıdır. Bunun sebebi ise içerdiği çok miktarda vitamin ve minerallerdir. İnsan sağlığına sağladığı katkı ile hastalıkların tedavisinde ilaç olarak ta kullanılan çörek otonun faydaları saymakla bitmiyor. 

Çörek otunda ortalama %38 karbonhidrat, %35 çeşitli yağlar, %21 albümin bulunmaktadır. Geriye kalan %6’lık gibi bir kısım ise, birbirinden farklı yüze yakın maddeden oluşur.

Çörek Otunun Faydaları

Çörek otu Astım hastalığına iyi gelir: Bilim adamlarının yaptıkları sayısız araştırmalara göre çörek otu yağının ihtiva ettiği anti enflamatuar özelliğin solunum yolu adalelerini genişlettiği tespit edilmiştir. Diğer bir ifade ile astım tedavisine yardımcı olmaktadır. Ayrıca Çörek otu bademcik ve boğaz iltihaplarına da iyi gelmektedir.

Radyasyon Hasarı: Çörek otunun içerdiği thymoquinone bileşeninin radyasyon yüzünden hasar gören beyin dokularını koruduğu kısa bir süre önce yapılan bilimsel deneylerle ortaya konulmuştur. Araştırmacılar elde ettikleri sonuçlara dayanarak radyasyona bağlı nitrozatif strese karşı çörek otu ‘‘açık bir  koruma sağlamaktadır’’ açıklamasını yapmışlardır.

Çörek otu yüksek tansiyonu düşürür ve idrar söktürür: Klinik Farmakolojisi’nin Temelleri adlı dergide yayınlanan labaratuvar araştırmaları sonucu göstermektedir ki, çörek otu yüksek tansiyonu düşürme noktasında önemli bir fonksiyon üstlenmektedir.

Yüksek tansiyon sorunu yaşayanlar 0.6 mg miktarda çörek otu alarak tansiyonlarının düşmesini sağlayabilirler. Bu aynı zamanda idrarın sökülmesine yardımcı olur.

Çörek Otu Sedef Hastalığı ve çeşitli cilt problemlerini giderir: Sedef inflamasyona, topikal olarak uygulanması durumunda. Çörek otu, epidermal kalınlığı arttırmayı ve patlamaları yatıştırmayı başardığı bilimsel olarak kanıtlandı.

Ayrıca ezilmiş çörek otunun balla karıştırılarak cilde uygulanması ile bir çok deri hastalıkların tedavi edilebileceği söylenmektedir.

Çörek Otunun Karaciğer Hastalığına Etkisi

Çörek Otunun Karaciğer Hastalığına Etkisi : Halk tarafından çörek otunun karaciğeri bazı zehirlenme türlerinden koruduğu bilinmektedir. Bu konuyla alakalı olarak yapılan bilimsel araştırmalar bu bilginin doğru olduğunu ispatlamıştır.

Yapılan araştırmalar, çörek otunun karaciğer üzerine karbon tetrachloridin zehirli etkisini azalttığını ortaya koymuştur. Bununla birlikte çörek otunun karaciğer kanserinden korunmak için etkili bir yöntem olduğu anlaşılmıştır.

Çörek Otu Yağı Şeker Hastaları İçin Faydalıdır: Türkiye’de ki bir Üniversitede araştırmacılar tarafından fareler üzerinde yapılan deneyler sonucu. Çörek otu yağının kan şekerini düşürme noktasında önemli rol aldığı ortaya konulmuştur.

Aynı deney daha sonraki yıllarda Yeni Zellenda’da tavşanlar üzerinde yapılmış ve aynı sonuç alınmıştır. Bununla birlikte damar sertliğinin ortadan kaldırılması noktasında da önemli faktör olabileceği ispatlanmıştır.

Çörek Otunun Meme Kanserine Etkisi: Birleşik Devletler Missisipi Üniversitesinde yapılan deneyler sonucunda. Meme kanserine neden olan kanser hücreleri yavaşlatmada başarılı olduğu ortaya konmuştur.

Kolon Kanserine Etkisi: Mısır’da Bulunan Bir Üniversitede yapılan araştırma sonuçlarına göre. Fareler üzerinde uygulanan deneylerin sonucunda çörek otunun kolon kanserinin oluşmasını güçlü şekilde engellediği ortaya çıkarılmıştır.

Hafızayı Güçlendirir: Günde iki defa bir bardak su içine nane ve 10 damla çörek otu yağı damlatılarak içilirse hafızayı kuvvetlendirdiği belirtilmektedir.

Faydalarının saymakla bitmediği çörek otunun zararları nelerdir :

Çörek otunu kesinlikle bilinçsiz bir şekilde kullanmayınç. Özellikle bir hastalığınız için kullanıyorsanız bunu tedavi olduğunuz doktorunuza mutlaka söyleyin. Eğer sürekli çörek otu kullanıyorsanız belirli periyotlarda tahlil yaptırmayı ihmal etmeyin.

Aşırı şekilde çörek otu tüketimi bağırsaklardaki faydalı bakterileri öldürdüğü için kabızlık veya ishale neden olabilir.

Eğer tansiyon düşürücü ve idrar söktürücü ilaçlar kullanıyorsanız. Buna ek olarak çörek otu tüketmeye başlarsanız ilaçların etkisini arttırmış olursunuz. Bu şekilde kullanımdan kaçının

Çörek otu kullanıldığı zamanlar başka hastalıklardan tedavi görüyorsanız bu durum tedaviyi olumsuz yönde etkilemez. Fakat bazı durumlarda (ışın tedavisi) çörek otu tüketimine son verilmelidir.

Çörek otunu kan şekerini düşürme özelliği oluğundan dolayı. Kan şekeri sorunu olanlar çörek otunu kullanmadan önce önlemlerini almalıdırlar.

Yüksek dozda çörek otu almamaya çalışın. Aksi durumda karaciğer ve böbreklerinize zarar verebilirsiniz. Ağızdan içerek alınması gereken çörek otu yağının. Kokusu hoş, parlak ve sarı renkli, akıcı ve sade olmasına dikkat edilmesi gerekir. Aksi durumda içilmezler.  Bununla birlikte çörek otu tohumları alınırken büyük olmaları önemlidir.

Faydalı Bilgiler

Yulafın Faydaları

Çam Kozalağının Faydaları

Kabak Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir

Cevizin Mucizevi Faydaları

Sinir Otunun Faydaları

Yaban Mersininin Faydaları

Chia Tohumu Nedir Faydaları Nelerdir

Şeftalinin Faydalarını Biliyor musunuz?

Yeşil Eriğin Faydaları Nelerdir ?

Çileğin Faydaları Nelerdir ?

Türk Kahvesinin Faydaları ve Zararları

Böğürtlen Çayının Faydaları

Böğürtlenin Faydaları Nelerdir ?

] }

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu