Elma Sirkesinin Faydaları
Elma Sirkesinin Faydaları. Sirke asırlar boyunca hastalıkları tedavi etmek için kullanılmıştır. Elma sirkesini sağlık açısından bu kadar önemli kılan şey, içerisinde bol miktarda C vitamini, potasyum, kalsiyum ve sodyum içermesidir. İçerdiği bu maddelerden dolayı elma sirkesinin kanı inceltme, ateşi düşürme gibi faydaları yanında sinir sitemine de iyi gelmektedir.
Ayrıca elma sirkesini meyve ve sebzeleri ilaç kalıntılarından arındırmak için dezenfektan olarak ta kullanılabilmektedir. Çeşitli kaynaklardan araştırarak elde ettiğimiz bilgiler ışığında elma sirkesi hakkında önemli olduğunu düşündüğümüz bilgileri aşağıda sıraladık.
Elma Sirkesinin Faydaları Nelerdir?
Elma sirkesi, birçok hastalık için şifa kaynağıdır. Ayrıca hastalıklara yakalanma riskini azaltır ve metabolizmayı kuvvetlendirir. Tıp alanında da elma sirkesi doğal antibiyotik olarak hastalara tavsiye edilmektedir. Elma sirkesi, birçok organın sağlıklı çalışmasına yardımcı olduğu gibi cilt sağlığı için de önemli bir besin kaynağıdır.
Elma Sirkesi Sindirim Sistemine Faydalıdır: Elma sirkesi suda çözülen petkin olarak da bilinen lifler içermektedir. Bu özelliği sayesinde bağırsaklarda oluşan spazmları yatıştırır. Ayrıca ishal tedavisi için de etkilidir. Su veya meyve suyu ile karıştırılarak içildiğine ishal sorunları için daha etkili sonuçlar alına bilir.
Ayrıca, elma sirkesi hazımsızlığı da giderici özelliği vardır. Hazımsızlık için bir çay kaşığı bal bir bardak elma sirkesine karıştırıp için. Bu karışım hazımsızlık sorunu kökünden çöze bilir. Bu karışımı günde sadece bir sefer değil, gün boyunca içebilirsiniz.
Elma sirkesi ve bal karışımı aynı zamanda gastrit ağrılarını da giderir. Elmanın içerdiği petkin ayrıca ciddi anlamda bağırsakların hareketli omasına yardımcı olur. Tembel bağırsak sistemini aktif hale getirerek kabızlık sorununa neden olan unsurları ortadan kaldırır.
Bir Çok Hastalığa İyi Geliyor
Elma Sirkesi Vücudun Direncini Arttırır: Elma sirkesi iyi bir C vitamini kaynağıdır. Bunun yanında vücudun ihtiyaç duyduğu birçok vitamini içermektedir. Genel anlamda vücudun kuvvetlenmesi ve hastalıklarla mücadele etmesi yönünde önemli katkı sağlamaktadır. İçerdiği kalsiyum kemik ve iskelet yapısını güçlendirirken, C vitamini birçok hastalığa yakalanma riskini azaltır.
Elma Sirkesi Sinüzit İçin Faydalıdır: Elma sirkesinin genel anlamda solunum yolları rahatsızlıklarına da faydası vardır. Özellikle sinüslerin temizlenmesinde önemli rol oynar. Sinüslerin boşalmasına yardımcı olur ve burnun temizlenmesini sağlar.
Elma Sirkesi Hıçkırığı Giderir: Mide asidinin yol açtığı protein sindirimi sorunu yüzünden hıçkırık problemi yaşanır ve genelde aşırı meyve tüketimi esnasında yaşanır. Su ile elma sirkesi karıştırılarak içildiğine bu sorunu ortadan kaldırır. Elma sirkesi midedeki asit dengesini sağlar ve diyafram spazmlarını yatıştırır.
Elma Sirkesi Soğuk Algınlığına İyi Gelir: Elma sirkesi soğuk algınlığı, öksürük ve boğaz ağrıları için iyi gelir. Bu tür sorunlar yaşadığınızda bir bardak ılık su ile bir kaşık elma sirkesi ve balı karıştırın.
Bu karışıma aynı zamanda bir miktar zencefil katın ve gargara yapın. Bu karışım boğaz ağrısı, öksürük ve göğüs tıkanıklığına iyi gelir. Aynı zamanda bu karışım içile bilir.
Elma Sirkesi Yorgunluğu Azaltır: Elma sirkesi laktik asit birikimini önlemektedir. Bunu içerdiği amino asit ve enzimlerle başarmaktadır. Bunun yanında yorgunluğu ve rehaveti hafifletici etkisi olan elektrolitler ile doludur.
Yorgunluk için bir bardak sebze suyuna elma sirkesi katın ve için. Bu karışım yorgunluğunuzu hafifletecektir.
Elma Sirkesi Krampları Hafifletir: Yoğun kramp sorunlarını azaltmak için vücutta bulunan asit kristallerini eriterek özellikle bacaklarda meydana gelen krampları giderir.
Kramp sorunlarını gidermek ve ağrıyı azaltmak için su ile seyreltilmiş elma sirkesine biraz bal karıştırıp yudumlayın.
Ter Kokuları İçin Elme Sirkesi Kullanın
Ter Kokularını Giderir: Elma sirkesinin vücut kokularını emici özelliği vardır. Elma sirkesi vücut kokusunu emer ve koku yaratan bakterileri ortadan kaldırmak için cildin pH seviyesini ayarlar ve kötü kokuyu natüralizme eder. Ayak kokusu problemleri yaşandığında da elma sirkesini kullanarak sorun çözüle bilir.
Bunun için, bir kap ılık su ile doldurun ve 2 fincan elma sirkesi ekleyin. 15 dakika boyunca bu karışımda ayaklar yıkanır. Bu uygulama sonucunda ayak kokusu gider. Belirli aralıklarla bunu tekrar etmeniz gerekir. Ayrıca koltuk altı kötü kokuları içinde elma sirkesi kullanıla bilir. Bunun için koltuk altını elma sirkesi ile ovalayın.
Elma Sirkesi Ağız Kokusunu ve Diş İltihabını Giderir: Elma sirkesi asidik özelliklerinden dolayı kötü nefes kokusunu ve diş eti iltihabı ile ciddi anlamda mücadele eder ve sorunu büyük ölçüde giderir.
Diş etlerine yerleşmiş bakterileri öldürür. Bunun için su ile karıştırılan elma sirkesi ile 10 saniye gargara yapın ve 5 kez tekrarlayın. Bu aynı zamanda sarı lekeleri giderir ve dişlerin beyazlaşmasını sağlar.
Saymakla Bitmeyen Diğer Faydaları
Zararlı Bakterileri Ortadan Kaldırmaya Yardımcı Olur: Vücutta bulunan zararlı bakteriler ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Bunun yanında bağırsaklarda bulunan yararlı bakterilerin sayısının artmasına katkıda bulunur. Elma sirkesinin antiseptik özelliği cilt sağlığı için de önemlidir.
Cilt ve tırnaklarda meydana gelen mantar ve enfeksiyon sorunlarına karşı çok etkilidir. Eğer ayaklarınızda mantar sorunu varsa sıcak suya elma sirkesi katarak ayaklarınızı suya koyun ya da elma sirkesini doğrudan ayaklarınıza uygulayın.
Bunun yanında kulak iltihabı, mesane enfeksiyonu veya kandidiyaz tedavisi için etkili bir şifa kaynağıdır. Genel anlamda farklı şekiller ve formatlarda ortaya çıkan enfeksiyon hastalıklarına karşı tedavi edici özelliği vardır.
Elma Sirkesi Kan Şekerini Dengeler: Elma sirkesinin antiglisemik özelliği kan şekeri seviyesini sağlıklı derecede tutmaya yardımcı olur. Bir bardak su içerisine 3 kaşık elma sirkesi katıldığında midenin sindirme işlemini daha sağlıklı yapmasına yardımcı olur.
Bu karışım günde 3 kere tüketilerek daha etkili bir sonuç alına bilir. Ayrıca düzenli olarak alınan bu karışım, kan şekeri seviyesini dengelemeye yardımcı olur.
Diyet Yapanlarada iyi Geliyor
Kilo Vermek için Elma Sirkesi Tüketile bilir: Elma sirkesinin içerdiği asetik asit ayrıca kilo vermek için yardımcı olur. Ayrıca bu madde vücudun daha sağlıklı ve hızlı kilo verebilmesi için metabolizmayı uygun hale getirir.
Her sabah sıcak su ile veya gün boyu belirli aralıklarla elma sirkesi su ile karıştırılıp içildiğine kilo vermeyi kolaylaştırır.
Elma Sirkesi Kolesterol Seviyesini Dengeler: Elma sirkesinin kolesterolü sağlıklı bir seviyede tutmaya yaradığı çok eski çağlardan itibaren bilinen bir şeydir. Elma sirkesinin bu özelliği aynı zamanda kalp sağlığının korunması için de önemlidir. Bu yüzden çok sağlıklı bünyeye sahip olsanız bile elma sirkesi tüketmeniz kalp sağlığı açısından önemlidir.
Ağrıları Hafifletmeye Yardımcı Olur
Ağrıları Hafifletir ve Eklem Sertliklerine Engel Olur: Elma sirkesinin içerdiği yüksek miktardaki potasyum ve kalsiyum eklem sertliğini önlemek için çok önemli besin kaynaklarıdır. Ayrıca ağrıları hafifletmek içinde önemli bir görev üstlenirler. Bunun yanında kemik sağlığını koruma noktasında ciddi katkıda bulunur.
Kemik sağlığını koruyan kalsiyum, fosfor ve magnezyum açısından elma sirkesi zengin bir besin kaynağıdır. Bu besin maddeleri sadece kemikleri için değil, genel anlamda iskelet yapısı için de önemli elementlerdir ve düzenli elma sirkesi tüketimiyle vücudun bu maddelerle beslenmesi gerekir.
Kanser Hücreleriyle Savaşmaya Yardımcı Olur: Sağlıklı bir bünyenin sahibi olmak için vücudumuzun bir miktar alkali pH ihtiyacı vardır. Elma sirkesi kanser gibi hastalıkların ortaya çıkmasını önlemek için vücutta alkalinite miktarını arttırır.Bu vücudumuzda bulunan bazı toksinlerin gidermesine yardımcı olur.
Böylece vücut daha sağlıklı hale gelir ve özellikle kansere neden olan sebepler minimize edilmiş olur. Bunun yanında elma sirkesi kanser hücrelerinin yayılma hızını yavaşlatır.
Cilt Hastalıklarına da İyi Geliyor
Elma Sirkesinin Cilt İçinde Faydaları vardır: Elma sirkesine bir çay kaşığı bal karıştırarak cilde sürün ve 10-15 dakika bekleyin. Bu uygulama, cilt sağlığınız için faydalıdır. Ciltte bulunun gözenekleri açar ölü hücre ve yağlardan oluşan tabakayı giderir.
Elma Sirkesi Sedef Hastalığına İyi Gelir: Elma sirkesi iltihap ve sedef gibi deri hastalıklarını tedavi amaçlı kullanılır. Bunun için bir miktar elma sirkesine pamuk batırın ve sedef hastalığının olduğu bölgeye sürün.
Elma Sirkesi Cilt Lekelerine Karşı Etkilidir: Elma sirkesi yaşlılıktan kaynaklanan çillenme ve lekeler ile mücadele edebilmektedir. Bu tür lekelerin tedavisinde etkili olan kükürtlü bol miktarda içermektedir.
Bunun yanında yaşlılıktan kaynaklanan kırışıklıkları ve çizgileri giderir. Bunun için akşam yatmadan önce yüze doğrudan elma sirkesi uygulana bilir. Sabah kalktığınızda yüzünüzü yıkayabilirsiniz. Eğer hassas bir cilde sahipseniz biraz batma hissi oluştura bilir. Bunun içinde elma sirkesini biraz seyrelterek sorunu çözebilirsiniz.
Elma Sirkesi Cilt Sağlığını Korur: Elma sirkesi genel anlamda cilt sağlığı için önemli bir şifa kaynağıdır. Sivilce ve benzeri sorunlara karşı etkilidir. Ciltte bulunan aşırı yağları emme özelliği vardır ve cildin pH seviyesini dengeler. Eğer çok şiddetli akne sorunu yaşıyorsanız doğrudan hasta bölgelere uygulayabilirsiniz
Saç Bakımı İçin Faydaları
Saç Bakımında Elma Sirkesinin Birçok Faydası Vardır: Bir bardak suya bir çay kaşığı elma sirkesi ekleyerek tüketmeniz sağlıklı saç sahibi olmanız için önemlidir. Bu uygulama saçlarınızın gürleşmesini ve doğal bir parlaklık kazanmasını sağlayacaktır.
Aynı zamanda saç köklerini kuvvetlendirir ve saçların dökülmesine çözüm ola bilir. Ayrıca bakteri ve mantar sorunlarını giderdiği için kafa derisi sağlığı için de önemlidir. Kaşıntılara neden olan unsurları ortadan kaldırır. Bir miktar suya seyreltilen elma sirkesi katın saçlarınız yıkayın ve 10-15 dakika bekledikten sonra saçlarınızı durulayın.
Bu uygulama ise sağlıklı saçlara kavuşturur ve kafa derisinden meydana gelen ve kaşıntıya neden olan enfeksiyonları da gidermiş olursunuz.
Elma Sirkesinin Zararları Nelerdir ?
Elma sirkesi çok aşırı kullanıldığında ve bazı ilaç kullanan hastalarda sağlık sorunlarına neden ola bilir. Bu yüzden ilaç kullanan hastaların doktorlarına danışarak kullanmalarında fayda var. Bazı durumlarda olası zarar ve yan etkileri şöyledir:
Yüksek seviyede sitrik asit içerdiği için seyreltilmeden tüketilmesi yemek borusuna ve mideye zarar vere bilir. Doku hasarlarına neden ola bilir. Deri ve cilt üzerinde tahrişlere ve hasarlara neden olmaması için her kullanımında bal veya su ile seyreltilmesi gerekmektedir.
Yüksek asetik asit içerdiği için potasyum seviyesini düşürür bunun yanında bu özelliği kemiklerde minerallerin seviyesini düşürür. Bu yüzden seyreltilerek içilmesi gerekir.
Diüretikler ve insülin gibi ilaç kullananlar için yan etki yarata bilir ve bu ilaçların etkisini azalta bilir. Kan şekerine doğrudan etkisi vardır. Bu ve buna bezer hastalıklarla mücadele eden hastalar kesinlikle doktorlarına danışmadan kullanmamalıdırlar.
Mide İçinde Bazı Zararları Vardır
İçerdiği asitler yüzünden ciddi ishal, hazımsızlık ve mide ekşimesine enden ola bilir. Bu yüzden sindirim yolları ile alakalı sorunlar yaşayan ve ilaç kullananlar tüketmeden önce doktorlarına danışmaları gerekir.
Dişlere ve diş etlerine fayda sağlar ama fazla tüketildiği zaman işler tersine döne bilir. Mutlaka tüketmeden önce su ile seyreltmeye çalışın. Böylece olası yan etkilerini de minimuma indirmiş olursunuz.
Kullanım dozu kişi ve bünyeye göre değişmektedir. Bazı kişiler için günde yarım bardak faydalı iken bazı bünyeler için bu fazla ola bilir. Bu yüzden tüketim dozunu dikkatli ayarlamanız gerekir.
Faydalı Bilgiler
- Yulafın Faydaları
- Çam Kozalağının Faydaları
- Kabak Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir
- Cevizin Mucizevi Faydaları
- Sinir Otunun Faydaları
- Yaban Mersininin Faydaları
- Chia Tohumu Nedir Faydaları Nelerdir
- Şeftalinin Faydalarını Biliyor musunuz?
- Yeşil Eriğin Faydaları Nelerdir ?
- Çileğin Faydaları Nelerdir ?
- Türk Kahvesinin Faydaları ve Zararları
- Böğürtlen Çayının Faydaları
- Böğürtlenin Faydaları Nelerdir ?
- Çörek Otunun Faydaları
- Püskürtme Pasta Nasıl Yapılır ?
- İyi Çay Nasıl Demlenir ? Çayın Faydaları Nelerdir
- Lohusa Şerbeti Nasıl Yapılır ?
- Çikolata Hakkında Bilinmesi Gerekenler
- Tariflerde Kullanılan Ölçü Birimleri
- Kivinin Faydaları Nelerdir ?
- Evde Yaş Pasta Nasıl Yapılır ?
- Şeker Hamurlu Pasta Nasıl Yapılır ?
- Pasta Malzemeleri Nelerdir?